BELAJAR TEKNIK MEMANCING IKAN KETUTU





ASSALAMMUALAIKUM..




-ikan ketutu-
|


Sambil lepak-lepak santai, belajar memancing ikan ketutu ni best jugak..bukan senang nak memahami tabiat ikan ni..umpan ape yang die nak makan..cara nak kesan kawasan yang die duduk..tapi semua tu adalah cabaran baru bagi renjer..

walaupun test mancing ikan ni kat kolam je..rasanya mungkin same tabiat ikan ni kalau disungai ataupun dilombong..setakat ni renjer hampir berjaye la mengesan teknik nak memancing ikan ni.. cuma blum cuba lagi teknik ni kat sungai...kalau dekat kolam tu kire dah pas dah hehe...




ikan ketutu ni memang jenis yang menyambar dan paling aktif pada waktu malam.. walaupun ikan ni jenis yang menyambar ia tidak banyak bergerak dari kawasannya..ai hanya menunggu mangsanya hampir dengan kawasannya dan baru mula menyerang..

"hoho betul ke??" btul la..renjer dapat 4 ekor malam semalam..guna teknik baru tu la hehe...kat sungai je belum try lagi..takde mase lagi...yang dapat ikan ketutu dulu-dulu kat sungai tu secara kebetulan je..tak mancing dia pun,tau-tau dia yang makan..




nota renjer : teknik dah tahu..kena bikin trip buru ikan ketutu la macam ni..ikan ni dah la mahal..




18 komen tak kire kaki pancing:

madi said... Reply To This Comment

selesai la kang ikan dalam kolam tu hahaha.. dah dapat lesen ke memancing ke kat kolam tu??

renjerkabloi said... Reply To This Comment

tuan die pun join mancing sekali hehe..die tak bela pun ikan tu..yang dari kolam sebelah..ikan yang dulu2 pye..

Qu azniza ;) said... Reply To This Comment

tooooo dier. sakan memancingggggg

Fatin Mraz said... Reply To This Comment

..mm..mcm penah tgk ikan nih..ikan bandaraya tu nama lain dia ker, renjer??

anamizu said... Reply To This Comment

aah la mcm ikan bandaraya la renjer =P




cik ana.

renjerkabloi said... Reply To This Comment

Qu azniza : sakan tak kira waktu dah hihi..

hobi memancing macam tu la :P

renjerkabloi said... Reply To This Comment

Fatin Mraz : ikan bandaraya tu kulit die keras..ikan ketutu ni jenis ikan haruan jugak :P

ikan ni sedap tau..mahal lak tu..kat tempat renjer harga tolak je rm70 sekilo..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

cik ana :
sekali tgok mmg macam ikan tu..tapi ikan bandaraya tu ade sengat..keras ikan tu.. xde yang makan rasenye ikan tu..

Fatin Mraz said... Reply To This Comment

rupa nya seakan2 lah.. hehee..

renjerkabloi said... Reply To This Comment

Fatin Mraz : bentuk tu kire hampir2 la..tapi bila tgok dkat2,byk beza die :P

Farid said... Reply To This Comment

renjer..ape tekniknye? Xnk share ke? Huhu.. Tp biase jual org nk yg sekilo keatas,bwh skilo murah die amek..

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Farid casting main dasar je, guna umpan katak..paling best casting ikan ni sebelah malam...

Anonymous said... Reply To This Comment

renjer...name laen bg ikan ketutu nie ikan ubi ke?

Renjer Sungai said... Reply To This Comment

@Anonymous : ye betul tu.. :)

Hisyam Alias said... Reply To This Comment

renjer x ada trip memancing ker????

midzis said... Reply To This Comment

@madi mana teknik mincing ketutunye.....?

Abu Hassan said... Reply To This Comment

Salam renjer.. katak besar mana nk pakai.?? Kalo size 100 200 300 400 gram casting guna katak jgk ke

Abu Hassan said... Reply To This Comment

Salam renjer.. katak besar mana nk pakai.?? Kalo size 100 200 300 400 gram casting guna katak jgk ke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...